Rövid összefoglaló: Mobile World Congress 2018

///   2018. március 02., készítette Vanda

Az idei Mobil Világkongresszus is nagy meglepetésekkel járt. A február 26. és március 1. között, Barcelonában megrendezett eseményen a legnagyobb mobilgyártók és tech cégek vonultak fel, hogy lerántsák a leplet az idei év újdonságairól. Ezekből szemezgettünk.

Samsung

A Galaxy S9 széria a várakozásoknak, pletykáknak megfelelő újításokkal debütált. A Galaxy S9 és S9+ esetében a külső szinte egyáltalán nem változott az S8 sorozathoz képest, amely a tavalyi formaterv sikerének tudható be. A gyártó tehát megtartja a tavaly bevezetett méretet és 18,5:9-es képarányt.  A generációk óta megszokott, pengeéles kép szintén ugyanaz: Super AMOLED panelek, Quad HD, azaz 1440×2960 pixel felbontás, ami a nagyobb modellnél 529, a kisebbnél 570 PPI pixelsűrűségre elég. Az ujjlenyomat-szenzor elhelyezése az egyetlen jól kivehető megjelenésbeli eltérés az S8 és S9 modellek között, ugyanis az S9-nél már nem a kamera mellett, hanem alatta helyezkednek el a szenzorok. Az S9+-nál pedig a magányos hátlapi kamera helyét mindjárt kettő váltotta fel, amelyek egymás fölött helyezkednek el. A kamerákat a cég mindkét modellnél változtatható rekesznyílással szerelte fel. Az S9 széria összes hátlapi kamerájához tartozik optikai képstabilizáció is.

A másik kiemelten fontos újítás a processzor, a Galaxy modellekbe ugyanis Exynos 9810 chip kerül. A lapka a gyártó új, Mongoose M3 magjait használja, amelyek komoly, akár 50 százalékos teljesítménynövekedést hoznak a korábbi generációhoz képest. Ezek mellett az új modellekben személyre szabott emojik is lesznek: a felhasználó arcát a kamerán keresztül követve, animált karakterekkel imitálja valós időben az arcmozgást, a megoldás a felhasználó arcából készít egy karikatúra-jellegű animált figurát. A Bixby esetében a cég olyan újdonságokat villogtatott, mint a kamerán keresztüli automatikus szövegfordítás, illetve az egyes ételek kalóriatartalmának meghatározása, ugyancsak a kamerakép alapján, gépi tanulás segítségével.

Az új Samsung S9 és S9+ bemutatásán kívül a Samsung bejelentette, hogy belépnek az okoshangszórók piacára is: ebben az eszközben is lesz digitális asszisztens, és természetesen ez nem lesz más, mint a Samsung saját gyermeke, a Bixby, amely már jelen van a Galaxy S8/S8+-ban, illetve a Galaxy S9/S9+-ban.

Sony

Az elmúlt években nem ment túl jól a Sonynak az okostelefonok eladása, úgy fest, ennek idén próbálnak véget vetni: az XZ2 és XZ Compact készülékek a legújabb Snapdragon 845-ös chipsettel érkeznek, 4GB ram-al és fullHD felbontású kijelzővel. Ez utóbbi az XZ2-ön 5,9 colos méretű, míg a Compactnál 5. A kijelző támogatja a HDR technológiát, a hangszórók újdonsága pedig, hogy egy ráadás rezgőmotorral vannak felszerelve, ami egyfajta mélynyomóként funkcionál. A készülék másik erőssége a kamerája lesz: 18mpx-es képeket lehet készíteni vele, valamint FullHD minőség mellett akár 960FPS-ben is rögzíthetünk videókat. Valamint a kamera ISO skálája is lenyűgöző, fényképeknél ISO 51 100, videóknál pedig 12 800-as értékre lesz képes.

Nokia

Pár szót ejtsünk a tavaly Android rendszerrel visszatérő Nokiáról is. A telefonokra alapvetően a klasszikus Nokia szellemiség jellemző, avagy egyszerű, masszív design és letisztult kezelőfelület. A Nokia 8 Sirocco prémium kategóriás okostelefon főbb jellemzői: Snapdragon 835, 6GB ram, 5’5″-os QHD Oled kijelző, Zeis optikás dupla hátlapi kamera (12 és 13mpx-es szenzorokkal), 128GB tárhely, Qi vezeték nélküli töltés és Android One 8.1-es rendszer.

Nemcsak prémium okostelefonnal, hanem egy alsókategórás okostelefonnal (Nokia 1) és egy kagylótelefonnal (Nokia 8110) is előrukkolt a cég.

Asus

Említésre méltó még az Asus ZenFone családjába tartozó készülékek (ZenFone 5 / ZenFone 5Z) hasonlósága az iPhone X-hez: az Asus nem is próbálta tagadni, hogy szóban forgó két készülékének dizájnját az Apple ihlette, sőt, az MWC-n tartott bemutatón egy almát az almával összehasonlítás keretén belül egymás mellé is került a két készülék. A tajvani vállalat ezzel saját formatervük előnyeit próbálta szemléltetni. A két ZenFone képátlóban ugyanis felülmúlja a csak “Fruit Phone X” fantázianéven emlegetett készüléket, az Asus termékeibe 6,2 hüvelykes LCD panel került, szemben az iPhone X 5,8-as OLED kijelzőjével. Az Asus szerint továbbá az is a ZenFone mellett szól, hogy két készülékük esetében sikerült sokkal kisebb kivágással (notch) megoldani a hangszóró és kamera elhelyezését, amely 90 százalékos kijelző-előlap arányt eredményezett, szemben az Apple csúcskészülékének 86 százalékos értékével.

//  Megosztás