Újabb mérföldkő: 5 milliárd mobiltelefon felhasználó a világon

///   2017. június 14., készítette Pintér Robesz

Újabb mérföldkőhöz érkezett a mobiltelefónia: elérte az 5 milliárd felhasználót az iparág. A GSMA jelentése szerint – ami közel valós idejű statisztikákon alapul – 2017-ben a Föld lakosságának kétharmada használt mobiltelefon készüléket. Ebből az utolsó egy milliárd eléréséhez 4 évre volt szükség. Az évtized végére pedig 5,7 milliárd felhasználóra számítanak, ami az emberiség 75%-a lesz akkor.

A felhasználók régiós eloszlása nem teljesen egyenletes. Egyedül csupán Kína 1 milliárd mobilost ad, míg India – ahol az egyik leggyorsabb fejlődést várják az évtized végéig – további 730 milliót. Ehhez képest Európa szerény 465 millió előfizetővel rendelkezik. Ugyanakkor mégis ezen a kontinensen a legnagyobb a penetráció, 86%-a az itt élőknek rendelkezik mobiltelefonnal. Közel ugyanennyi felhasználóval rendelkezik Afrika (436 millió), de a penetráció itt a legalacsonyabb, 44%-os.

A világ népességének további 1/3-át is szeretné elérni a mobil szolgáltatókat tömörítő GSMA. Ezek a felhasználók azonban elsősorban vidéki, alacsony jövedelemmel rendelkező emberek, így kihívás őket a mobil forradalommal elérni. Ez azonban kiemelten fontos, főként, hogy számukra ez jelentené az elsődleges, illetve sok esetben egyetlen kapcsolatot a világhálóval és megannyi szolgáltatásával. Emiatt elsősorban olcsó okostelefonokra és költséghatékony hálózatokra van szükség a csatlakozásukhoz.

//  Megosztás