Videó mobilon: vége a csipegetős korszaknak!

///   2017. május 16., készítette Pintér Robesz

Pár éve még az volt a jellemző az okostelefon használatra, hogy leginkább csak pár perces időszakokat ölelt fel. Amikor volt egy kis időnk, akkor előkaptuk a készüléket, elolvastunk, megnéztünk valamit gyorsan, majd eltettük. De hosszabb tartalmakat jellemzően már nem a telefonon fogyasztottunk. Az adatok viszont azt mutatják, hogy a csipegetős korszaknak egyre inkább vége: a mobil egyszerre a rövid és a hosszabb ideig tartó tartalomfogyasztás terepe lett. A kis képernyő már nem gátja annak, hogy akár egész estés filmeket is megnézzünk rajta. Mindez valószínűleg a videó mellett hatással lehet a mobilos alkalmazások tipikus használati eseteire (use case-ek) is. El kell gondolkodni azon, hogy mire való a mobiltelefon és hogyan használják azt az átlag júzerek.

Múlt héten a Média Hungary-n adtam elő, ahol a kisképernyős, elsősorban a mobilos tartalomfogyasztás volt az előadásom fókuszában. Négy, a korábbi években készült eNET-es kutatást tekintettünk át, hogy kiderüljön hogyan nézünk tévét, videót (nem csak) mobilon. Az adatok egyik fontos tanulsága, hogy a felnőtt netezők már hosszabb sorozat-epizódokat és egész filmeket is szívesen néznek mobilon.

Egyébként 2,9 millió felnőtt magyar netező néz rendszeresen filmet, videót idehaza. A legtöbben (74%) ingyenes platformokon, elsősorban a YouTube-on. De 47% – tehát közel 1,5 millió ember – tölt le / rá a telefonra videókat (ez feltehetően csökkenni fog a jövőben ahogy az átlag fogyasztó számára elérhető áron korlátlan mobilinternet csomagokhoz lehet majd hozzájutni).

A videók hossza kapcsán kiderült az is, hogy 18% néz pár másodperces videókat, 59% pár perces videókat (zenei klipeket, vicces szkeccseket). Utóbbiak így a legnépszerűbb méretű formátumok. De, ami meglepő lehet, hogy 29% akár egy óránál hosszabb videókat is megnéz a telefonján – ami már nem egy elhanyagolható kisebbség. Ha műfajokat – és csak nem a hosszt nézzük – akkor az említett humoros videó (58%) és a zenei klipek (szintén 58%) és a közösségi oldalakon megosztott videók (52%) férnek bele a top 3-ba. De a negyedik helyen már a filmeket találjuk (32%), hatodik helyen pedig a sorozatok epizódjait (25%).

Mindent összevetve idehaza is teret hódít tehát a mobilos videó fogyasztás, bár egyelőre inkább WiFi-n, mint on-the-go (menet közbeni) mobilinternettel. Mindez azt is jelenti, hogy feltehetően egyre intenzívebben és egyre hosszabb ideig használjuk az okostelefonunkat más területeken is.

Pintér Robesz

//  Megosztás