Ajánlatkérési dokumentum

Mi az az ajánlatkérési dokumentum?

Te vagy a megrendelő. Van egy szuper ötleted, nagyjából tisztában is vagy a részletekkel, de nem tudod/akarod lefejleszteni az alkalmazást. Meg kell keresned egy fejlesztő céget, ami elkészíti az ötletedet. (Számos fejlesztőcéget találhatsz a Szaknévsor menüpontunk alatt.) Egy ilyen megkeresés gyakorlatilag az ajánlatkérés maga. Mit kell mindenképpen egy ilyen ajánlatkérés során elmondani a fejlesztőknek a megvalósítani kívánt appról, hogy felkeltsd az érdeklődésüket, és hogy elvállalják a projektet?  Erre a kérdésre válaszolunk röviden itt.

Mit kell tartalmaznia egy ajánlatkérésnek?

// Az alkalmazás rövid ismertetése

Mi az ötleted, honnan jött az ötlet, mit fog csinálni az alkalmazás…

// Mi a célod az alkalmazással, milyen igényt elégít ki, miért lesz ez jó a felhasználóknak?

Van az ötletedre igény? Ki lesz a célközönséged? Kiket akarsz elérni? Miben más, miben tud többet ez az alkalmazás, mint az esetleg hasonlóak?

// Mennyi idő alatt szeretnéd, ha kész lenne (működne) az alkalmazás?

Időkeret, esetleg költségkeret meghatározása. Van-e olyan objektív határidő amikorra el kell készülni valami miatt? Van-e fix költségkeret, amibe bele kell férni?

// Az alkalmazás környezete

Hol fogják használni a felhasználók az appot (otthon, munkában, utazás közben, vásárlás közben, nyaraláskor, stb.), illetve előnyös, ha már a technológiai környezetről is van elképzelésed (Milyen platformra szeretnéd elkészíteni az alkalmazást, milyen operációs rendszerre?)

// Funkcionális specifikáció

Hasznos, ha az ajánlatkérésnél már van egy átfogó képed arról, hogy milyen szolgáltatásokat fog nyújtani az app, milyen funkciókkal fog rendelkezni. (Bővebben a témáról lásd Funkcionális specifikációs sablonunkat.)

Az is hasznos lehet, ha priorizálni tudod ezeket a funkciókat, tudod, hogy melyek képezik az alkalmazás gerincét, illetve melyek a kiegészítő, esetleg első körben elhagyható funkciók. Így létrejöhet egy MVP (Minimum Viable Product), azaz az alkalmazás egy olyan, már „életképes” verziója, ami rövid idő alatt lefejleszthető, és tesztelhető; de mégis rendelkezik a leglényegesebb funkciókkal.

// Üzleti terv és üzemeltetés

Ha bevételt szeretnél generálni, akkor pontosan meg kell határoznod már az elején, hogy milyen fizetős szolgáltatásokat fog nyújtani az alkalmazásod, és meg kell becsülnöd ennek hozzávetőleges értékét.

Ezen túl azt is végig kell gondolnod, hogy hogyan fogod mind technológiailag, mind üzletileg is működtetni az alkalmazásodat. Egy sikeres app élete a fejlesztés végével kezdődik és nem akkor végződik. Bár kifelé csak az alkalmazás látszik, a mögött fejlesztők, szerverek, rendszerek… működnek, ezeket jól össze kell hangolni a sikerhez. Jó, ha ezt már az ajánlatkéréskor átlátod nagy vonalakban.

Döntés az ajánlatok közül

Ha megírtuk az ajánlatunkat, el kell küldeni több fejlesztőcégnek, válaszolni a felmerülő pontosító kérdésekre, majd a kapott ajánlatok közül választani. De mi alapján döntsünk az egyes műhelyek között?

Természetesen fontos a költség és az idő dimenzió is (mennyiért, mennyi idő alatt tudják lefejleszteni), de meglátásunk szerint ezeknél van egy még fontosabb tényező: a minőség. Kérj és keress referenciákat, ismerkedj meg (akár személyesen is) a fejlesztőkkel, a munkamódszereikkel, törekedj a minél gyakoribb kommunikációra a fejlesztőkkel.

Ha tudod a fenti kérdésekre a választ, akkor használd az ajánlatkérési sablonunkat: töltsd ki, és már küldheted is a fejlesztőcégeknek!

//  letölthető sablonok